ידידנו ג’, קיבל בעת האחרונה הודעות דוא”ל אשר בישרו לו על זכייתו בלא פחות מ 2,500,000 $ בתוכנית ההגרלות של הלוטו הבריטי, מבלי שזכר כלל כי נרשם להגרלה. ההודעה הייתה מגב’ מוניקה סמית, אשר ע”פ ההודעה, הינה המתאמת האזורית של הלוטו הבריטי.
כאשר קרא ג’ שוב את ההודעה, התחיל להתבלבל מעט. אמנם הלוטו הוא בריטי (UK Lottery) אולם ההגרלה נערכה באמסטרדם. מוזר חשב ג’. בהמשך, לאחר הפרטים הטכניים אשר כללו את מס’ הכרטיס הזוכה, מס’ ההגרלה ומס’ קובץ האצווה המכיל את נתוני הזכייה, נאמר בהודעה כי לשם שמירה על בטחונו של ג’, עליו לפנות לנאמן, מר סטיב מרטינס, אשר יוודא את זהותו ויטפל בהעברת כספים לידיו.
למרות שג’ אינו מן הנופלים בפח בקלות, החליט לבדוק במה מדובר, בכל זאת הסיכוי לזכות ב 2,500,000$ אמנם קלוש, אך קיים, חשב, הרי זו מהותו של הלוטו והרי בכפר הגלובלי בו אנו חיים, הגיוני שאחד מן האתרים בהם ביקר בשנה החולפת רשם אותו ללא ידיעתו להגרלה כזו.
ג’ פנה למר מרטינס בהתאם להוראות שקיבל, ע”מ לבדוק כיצד יועברו לידיו הכספים. מר מרטינס, השיב לג’ ללא דיחוי, בהודעה מפורטת, מהם הצעדים אשר עליו לנקוט ע”מ לקבל את כספי הזכייה, וכן ציין כי יהיה על ג’ לשלוח אליו המחאה ע”ס של 3,500$ ע”מ לשלם עמלות ומסים הכרוכים בזכייה.
בשלב הזה, החליט ג’ לפנות לחבר טלפוני ע”מ להתייעץ. החבר (עו”ד במקצועו) טיפוס ציני וספקן מטבעו, שאל את ג’ אם מדובר במקרה בהגרלת לוטו אשר נערכת באמסטרדם. ג’ ענה בחיוב והתלהב לגלות כי חברו מכיר את מפעל ההגרלות המדובר. אולם, לצערו של ג’, השאלה הבאה הייתה האם במקרה התפתה לשלוח סכום כסף כלשהו למתווך אשר אמור לשחרר בעבורו את כספי הזכייה. ג’, החל לחוש שלא בנוח ואמר כי טרם שלח ולכן למעשה הוא מתקשר. טוב עשית, הייתה תשובת הספקן. ראשית, הבהיר הספקן לג’ כי שיחת הטלפון חסכה לו 3,500$ שמהם היה נפרד לבלי שוב ושנית, הודיע לו כי מדובר בתרמית עוקץ וותיקה, אשר חוזרת ועולה מעת לעת ברשת. ברגע בו שולח ה”זוכה” התמים את כספו למתווך, והמתווך פודה את השיק, נעלם המתווך ולא ניתן ליצור עימו קשר יותר. מיותר לציין כי לא ניתן לקבל בחזרה את הכספים האמורים וכי אין כל קשר בין הגרלת הלוטו הבריטית (הנקראת “The National Lottery” ולה אתר אינטרנט הכולל פרטים רבים על מפעל ההגרלות הבריטי הרשמי) לבין “מפעל ההגרלות” המדובר.
כיצד ניתן להזהר בעתיד ממקרים דומים?
ראשית, אין ארוחות חינם. זו אולי קלישאה עתיקה אך אמיתותה מוכחת בכל פעם מחדש.
שנית, אם זה נשמע טוב מכדי להיות נכון, זה בד”כ כך.
ושלישית, תמיד, אבל תמיד רצוי להיות חשדניים כלפי הודעות דו”אל לא מוכרות.
ההודעה שבדוגמא למשל, נשלחה מכתובת של ספק אינטרנט צרפתי. לא רק זאת, אלא ה”לוטו” המדובר, אינו מחזיק אפילו בשם מתחם (דומיין) משל עצמו. דבר זה לבדו צריך לעורר תמיהות רבות. בהודעה אין כל מספר טלפון להתקשרות ו/או כתובת פיסית של החברה המדוברת וכן אין כל ציון לאתר אינטרנט אשר אליו ניתן לפנות. כל אלו, חייבים להדליק שרשרת של נורות אדומות אצל המקבל.
כמובן, חיפוש מילות המפתח מן ההודעה, היה מביא את ג’ למספר אתרים אשר היו מפרטים את מעלליו הבינלאומיים של “מפעל ההגרלות” המדובר.
במקרה הזה, דווקא הזהירות משתלמת ובסיכומו של דבר, מלבד האכזבה כי לא זכה, חש ג’ הקלה כי לא הפסיד מכספו שלו.
לנוחיותכם צירפנו העתק של ההודעה המקורית (השגיאות במקור) – גזרו ושמרו.
________________________________
CONGRATULATIONS, WINNING NOTIFICATION
This message has been scanned for viruses and
dangerous content, and is believed to be clean.
______________________________________________
פרטים נוספים לעניין זה ניתן למצוא באתרי האינטרנט הבאים:
אתר הסקוטלנד יארד
http://www.met.police.uk/fraudalert/lotto_scams.htm
דוגמאות נוספות
http://www.lottery.co.uk/html/scamtop.htm
ושמות הגרלות לוטו פיקטיביות
http://www.fraudaid.com/ScamSpam/Lottery/lottery_scam_names.htm